Dit is ook Polen

Weet ook dat Polen:

  • een rijke literaire geschiedenis kent met vier Nobelprijswinnaars. Klik hier voor een eerste kennismaking – via een lijst met 78 geselecteerde boeken uit de Poolse literatuur – en bezoek onze colleges voor uitgebreide expertise.
  • een verfijnde filmhistorie heeft die de creatieve basis vormt van de pionierende Poolse grafische en filmindustrie. Polen is het thuisland van zowel bekende internationale filmregisseurs zoals Roman Polański, Andrzej Wajda, Krzysztof Kieślowski en Agnieszka Hollandals nationale beroemdheden zoalsWojciech Smarzowski, Krzystof Zanussi, Andrzej Munk en Wojciech Has. Ook hiervoor verwijzen we je naar een eerste online introductie – in de vorm van Martin Scorsese’s favoriete Poolse filmlijst – en, voor grondiger training, naar onze colleges.
  • bakermat is van vele internationale muzikale bekendheden? Denk aan Chopin, Rubinstein, Godowski, Szpilman, Penderecki, Preisner en Demarczyk. Wikipedia zet een aantal gerenommeerde Poolse musici op een rij; bij ons leer je ze in hun sociaal-culturele context te plaatsen. Luister hier naar een voorbeeld van internationaal toonaangevende Poolse muziek: de versie van Chopins Ballade No. 1 minor op. 23 van de beroemde Pools-Amerikaanse pianist Leopold Godowski
  • ooit het Pools- Litouwse rijk heette – een van de grootste rijken in Europa tijdens de zeventiende en achttiende eeuw. Volg hier de verandering van de Poolse grenzen tussen 990 en 2014.
  • ooit enkele dagen Moskou heeft ingenomen, Breda in de Tweede Wereld Oorlog bevrijd heeft en bovendien een aanzienlijke bijdrage had in de slag om Arnhem.

 

Wat moet je nog meer onthouden over Polen? Bekijk voor een antwoord op die vraag dat een aantal hardnekkige clichés ontkracht, deze 45 feiten over Polen van reisleider Beran Gürler en bekijk het land door de ogen van een reisgids.