Geld verdienen met Pools: economie

Als het om jouw marktwaarde gaat, schrijf je jezelf dan liever in voor een studie waar vijfhonderd studenten aan deelnemen of vijf? De vijfhonderd studenten gaven grotendeels antwoord op de vraag: wat kan ik worden na mijn studie? Die vijf studenten hebben echter antwoord kunnen geven op de vraag: wie ben ik na mijn studie?  

Zij zien in dat zij vooral zichzelf verder kunnen ontwikkelen met behulp van het volgen van een studie. De Amsterdamse studie in Poolse taal en cultuur is een voorbeeld van een bachelor-studietraject dat voorziet in die breder kennisbehoefte – een traject ook dat zeker niet alleen wordt gekozen door studenten met een voorliefde voor Polen.  

Wat kun je met een studie Pools? Veel zal veel afhangen van de vraag hoe jij jouw persoonlijkheid inzet om later een geschikt beroep te kunnen uitoefenen; van onze kant wijzen wij studenten actief op de carrièredeuren die kennis van de Poolse taal en cultuur kan openen. Onze oud-studenten werken als vertaler, onderzoeker, maar ook in de media en in het bedrijfsleven. In Polen zijn bijvoorbeeld ontzettend veel Nederlandse bedrijven actief. Dat zie je goed aan de site van The Netherlands Polish Chamber of Commerce. Schroom niet om die eens ter oriëntatie te bezoeken en de uitgebreide ledenlijst met bijbehorende websites te bekijken.

Waarom het (in zowel persoonlijk als professioneel opzicht) interessant kan zijn om Pools te studeren om wetenschappelijke, culturele, politieke en historische redenen: dat leggen we elders op deze site uit. Hier verhelderen we waarom economische motivaties ook een prima reden kunnen zijn om voor het Pools te kiezen. Waarom, dat verklaart een artikel van de Directeur Polen van adviesorganisatie KPMG, André Schuurman. Samengevat zegt Schuurman (klik hier om het artikel online na te lezen in het Engels):

1. Polen heeft een grote lokale markt met een goed perspectief voor groeiA. Zij vertegenwoordigt de zesde grootste markt in de EU.
B. Polen heeft een snel groeiende middenklasse, aangedreven door een stabiele groei van het BNP.

2. Polen bevindt zich in het centrum van ‘het Nieuwe Europa’.

A. Polen ligt in het hart van Europa – een geopolitieke ligging die niet alleen direct toegang verleent tot de Nederlandse markt, maar ook tot de overige EU landen.
B. Polen vormt de ideale brug tussen West-Europa en de bronrijke CIS-landen (het zogenaamde Commonwealth of Independent States, ofwel de voormalige lidstaten van de Sovjet-Unie landen minus de Baltische staten).

3. Polen biedt kwalitatief hoge en goedkope arbeidA. De arbeidskosten zijn echter laag vergeleken met West-Europa.
B. Polen kent een hoge standaard van vakmanschap – een die vergelijkbaar is met die van Duitsland.

4. Het land heeft stabiele en ondersteunende overheidsorganen

A. Er heerst een stabiele politieke situatie in Polen.
B. Men staat zeer open voor buitenlandse investeringen.
C. Veel instanties zijn ontworpen om buitenlandse investeerders te helpen om in een Poolse omgeving te functioneren.

5. Externe partijen investeren fors in Polen

Polen kent grote investeringen in de infrastructuur en in de ontwikkeling van het platteland met behulp van EU fondsen. Klik hier en hier voor een lijst met andere grote buitenlandse investeerders in Polen.